9) Co bych dnes na knize změnila
U příležitosti dvouletého vydání naší kuchařky jsem dostala chytrou otázku, co bych dnes, s časovým odstupem, udělala v této kuchařce jinak. Využiji této otázky ke sdělení některých mých současných postojů k bezlepkové dietě.
Neměnila bych koncept založený na využívání přirozeně bezlepkových surovin; dodnes jsem přesvědčená, že nikomu používání průmyslově upravených potravin neprospívá, tím méně lidem, kteří mají potíže s trávením.
Co bych ale změnila, by bylo doporučování škrobů jako pojidla do moučníků, které už dnes vidím jako zbytečné, protože i přirozeně bezlepkové obiloviny stačí na to, aby v doporučované úpravě držely pohromadě. Navíc škroby obecně vidím jako problematické pro člověka s trávicími potížemi.
Kniha byla zaměřena na nahrazení obilovin s obsahem lepku těmi bezlepkovými, což dnes považuji pouze jako první krok směrem k žádoucímu stravování; dnes už bych kladla větší důraz na nahrazování příloh zeleninou.
Jako poslední, pro mě dnes trochu problematický, bod vidím doporučování sušeného nápoje Zajíc, který bych jako průmyslově zpracovanou potravinu raději nahradila rozmixovanými ořechy kešu nebo mandlovou moukou. Totéž platí pro margarím Flóra, který je z hlediska dnešních poznatků velmi nevhodným tukem. Dnes bych rozhodně doporučila kokosový tuk, kakaové máslo a další výdobytky moderní výživy.